Renata Verejanu
este o poetă foarte talentată de la Chișinău, Republica Moldova. Activitatea literară profesională a început odată cu prezentarea manuscrisului primei cărți Până la dragoste la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova (conform legilor editoriale la acel timp) și susținerea concursului de creație, apoi a examenelor de admitere la prestigiosul Institut de Literatură Maxim Gorki (Moscova, 1974). Considerată cu un pas înaintea acelui timp (dr.hab. Ion Ciocanu), îndată după apariţia primei cărţi (1979), lingăii regimului totalitar stopează editarea mulţimii de cărți prezentate de poet în manuscrise (1980-1982) la editură (unica! a statului). Dar a fost imposibil să marginalizezi un poet de valoarea Renatei Verejanu, care, a fost prima dintre scriitori pe linia întâi în lupta pentru democraţie şi renaştere naţională, iar din 1988, când a fondat Cenaclul "GRAI MATERN", a implementat sute de proiecte de nivel local, național și internațional pentru copii, adolescențí și tineret din Republica Moldova, cât și din România, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Belarus, Georgia, Turcia, Armenia, Slovenia, Cehia, Slovacia, Italia, Germania, Federația Rusă, Egipt, Argentina, Peru, Coreea de Sud, SUA etc. Renata Verejanu a editat până în prezent peste 80 de titluri de cărți (poezii, romane, cronici, interviuri, cugetări, eseuri, maxime şi cugetări, povestiri filosofice, opinii, pledoarii editate în l.română, dar şi traduse în rusă, engleză, franceză, germană, italiană, bulgară, turcă, ucraineană, cazahă, tuvină ...
Biografie
Renata Verejanu n. com.Verejeni, Raionul Ocnița, din 1966 domiciliată în Chișinău, Republica Moldova, poet, prozator, regizor, eseist, jurnalist, scenarist, traducător, editor, ambasador popular, promotor al Societății Civile, luptător pentru renașterea națională și drepturile omului, promotorul Mișcării UNESCO și al politicilor Consiliului Europei.
Studii
În 1966 a absolvit școala medie din Verejeni, obținând medalia de argint pentru rezultate excelente la învățătură. În 1970, absolvă Facultatea de Inginerie Economică a Institutului Politehnic din Chișinău, (azi divizat în Academia de Studii Economice din R. Moldova și Universitatea Tehnică din Moldova), fiind invitată să activeze la Ministerul de finanțe. În perioada 1974-1980 studiază la Institutul de Literatură Maxim Gorki din Moscova, în seminarul profesorului Vladimir Gusev. Lucrarea de teză este chiar manuscrisul de poeme, Do liubvi (Până la dragoste) care va fi editată de Editura Molodaia Gvardia din Moscova (chiar dacă detractorii şi turnătorii expediase o depeşă murdară, falsificând semnătura lui Liviu Damian, secretar al US). Cartea a obţinut în 1983 (anul când s-a născut fiul) Premiul Literar Unional Maxim Gorki. În perioada 1998-2002 este doctorand la Facultatea de Litere a Universității din București. În perioada 2000-2019 e invitată la diferite training-uri, reuniuni, concursuri, festivaluri, conferințe internaţionale, simpozioane ştiinţifice, congrese mondiale, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în calitate de poet şi lider de ONG cu statut participativ.
Carieră
Carieră literară Debutul literar îl face pe când era elevă, în presa locală cu poezii și proză scurtă. În presa republicană debutează în 1969, ziarele Tinerimea Moldovei, Cultura, Învățământul public, Chișinăul de seară, Literatura și Arta (pe timpul lui Victor Teleucă) …revistele Moldova, Femeia Moldovei, Columna (condusă de Victor Dumbrăveanu)… fiind edițiile care au susținut publicarea poemelor postmoderniste, scrise nu întocmai după cerințele acelui timp. În anii de studii la Institutul de Literatură ”M.Gorki” din Moscova este invitată în componența unei delegații unionale și va face o călătorie de creație la Baikal. Face cunoștință și este apreciată de personalitățile sec. XX, cum ar fi: Andrei Voznesenski, Ion Druță, Evghenii Evtușenco, Otar Chiladze… Este recunoscută ca o poetă de mare perspectivă și este invitată să publice din creația sa în ziare și reviste unionale importante, cum ar fi: Drujba Harodov (Дружбa Народов), Literaturnaia Gazeta (Литературная газета), Comsomoliscaia Pravda (Комсомольскaя Правда), Club, Smena. În timp ce editarea cărților la baştină este stopată, poetul e prezent în mass-media scrisă şi audio-vizuală din republică și Uniune cu poezii, eseuri, cronici și interviuri. În această perioadă poemele îi sunt traduse și publicate în peste 20 de limbi ale lumii cu un tiraj total de sute de mii de exemplare.
Cea de-a doua carte în limba română a poetei este de fapt un volum antologic, ”Ofranda omeniei” (1989), care se constituie din cinci manuscrise (Virgula amendată, Vânzătorul vârstelor, Inventarierea simțurilor, Oameni dragi, Fără erou însemnat), prezentate la editură în 1980 şi reţinute 10 ani. Cartea a fost un eveniment în literatura română de la Chişinău şi nu doar. În acea perioadă doar editura statului avea dreptul să editeze cartea unui scriitor (poet, prozator, dramaturg, eseist, scenarist sau traducător) și, în cazul în care nu erai acceptat de putere – nu puteai fi inclus în planul editorial, deci, nu aveai posibilitate să te editezi. În cazul Renatei Verejanu cititorul nu a simțit lipsa cărților poetei pe parcursul unui deceniu, deoarece poeta era prinsă în vâltoarea procesului literar, organiza Serate literare, întâlniri în licee, colegii, facultăți, își recita poemele la importante evenimentele literar-culturale. E apreciată şi se împrieteneşte în acea perioadă cu Liviu Damian, Anatol Ciocanu, Anatol Codru, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Mihai Cimpoi, Gheorghe Malarciuc, Ion Vatamanu, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Dan Anghelescu, Leonida Lari (fiindu-i colegei sale şi persoana de încredere în campania electorală). Întreg tirajul de 5000 exemplare al Ofrandei omeniei dispare într-o noapte de la librăria "Luceafărul" de pe lângă USM. Şi totuşi, editarea Ofrandă omeniei e un eveniment în cariera literară pe care poeta l-a acceptat ca pe un mandat ce i-a permis să intre îndrăzneț în rândul celor mai mari scriitori, apreciați de publicul larg. Peste ani poeta avea să recunoască: la apariţia Ofrandă omeniei am ştiut că sunt unul din cei mai buni poeţi ai “generației dintre secole”. În acei ani de apogeu ai regimului odios, Renata Verejanu era primul poet al „generației de pe linia întâi a renaşterii”, care își permitea la începutul anilor ’80 a secolului trecut să scrie: De mi-ați lipi geamul tot cu bancnote de o mie/ Și mi-ați așterne covoare la scară când ies -/ Adevărul în sângele meu niciodată nu întârzie,/Cu lacrima lui – și surâd, și gândesc… /. Mai târziu, după o activitate literară de peste patru decenii, colegii recunosc în Literatura şi Arta: “Cu Renata Verejanu, noi, șaptezeciștii literaturii basarabene, devenim o generație completă.” În 1993 editează pe cont propriu prima carte cu alfabet latin "Stema destinului", dar introduce şi poezii din antologia dispărută şi numeşte cartea iarăşi "Ofrandă omeniei", în amintirea cărţii care i-a creat numele. În prezent "Ofrandă omeniei" a ajuns la cea de-a cincea ediţie, fără să fie schimbat un cuvânt în poeziile acelui volum.
În 2006, an de cotitură în ce privește apariția editorială a operei Renatei Verejanu, Editura ”Universul” editează nouă cărți în trei volume ("a Munci, a Iubi, a Trăi", Vânzătorul vârstelor, Stema destinului), deja în colecția ”Ofrandă omeniei”, cu care poeta a participat în același an la Târgul Internațional de Carte ”Gaudeamus”, de la București, invitată de Comisia Națională a României pentru UNESCO. Familiarizată cu activitatea editorială (în anii 1992-2019 editează Revista Micul Prinț și Ziarul ”Copiii Europei”), poeta ia şi locul editorului propriului destin, care, sub egida Academiei Europene a Societăţii Civile, în perioada 2009-2019 editează o operă de invidiat - peste 80 de titluri de carte de poeme, romane, nuvele, maxime și cugetări, eseuri, pledoarii, portrete, proză, opinii, interviuri etc., poeziile fiindu-i traduse şi editate în cărţi aparte în limba română, rusă, engleză, franceză, italiană, germană, bulgară, turcă... Începând cu anul 2007, anual va participa la diferite Saloane Internaționale de Carte de anvergură, unde cărţile poetei vor fi înalt apreciate şi vor obține premii importante.
În România numele poetei se face cunoscut îndată după revoluţie (1989-1991), când a avut un șir de întâlniri cu cititorii din localitățile jud.Buzău, Iași, Brașov. În 1991 are o întâlnire deosebită la București, organizată de scriitorul Dan Anghelescu, special pentru poeta basarabeană. În 1996 face o călătorie prin cele mai mari orașe din România, lansând cartea Ofranda omeniei (editată în 1993 cu alfabet latin). În perioada 1997-1999 desfășoară la București unul dintre proiectele sale cultural-educaționale: Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii Micul Prinț, aducând dovada că România e ţara talentelor, şi ajutând-o să adere la UE, deşi nu a primit pentru aceasta cel puţin un mulţumesc. În 1999 poeta se bucură de cea de-a doua Serată de Creație la București, la Palatul Cercului Militar Național, la care a participat și Grigore Vieru. În 2009 la București îi este editată cartea de poeme ”101 poeme de Renata Verejanu”, în colecția ”Ideal”. Or, după 2007 poeme și materiale despre opera și activitatea Renatei Verejanu prezintă publicațiile de limbă română:
BOEMA, Luceafărul, Faleze de piatră, Azi, Curierul de Vâlcea, Răsunetul , Sfera Eonică, Naţiunea (România), ITACA (Irlanda), Clipa (SUA) etc. Participă la Zilele Nichita Stănescu (Urziceni, România, 2012), la Festivalul Internațional “Lucian Blaga” (Lancrăm, 2014, 2017). În 2013, volumul antologic ”Ofranda omeniei” (cărțile prezentate la editură în 1980, și apărute abia în 1989, cu grafie chirilică) trece cu demnitate Prutul și vede lumina tiparului la ed. TIPO MOLDOVA (Iași, România,430 pagini), în prestigioasa Colecție OPERA OMNIA. Autoarea primește mesaje de felicitare de la scriitori români care trăiesc în SUA, Canada, Irlanda, Franța, România. Poemele traduse în engleză apar în Testament, (alături de cei mai mari poeţi români), în Relief stelar,
Metafora României, Basarabia Sufletului Meu şi alte antologii în limba engleză, editate în Canada sau SUA.
Cu prilejul Zilei de naștere, Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei organizează la 22 octombrie 2012 Confrerința științifică “Poeta Renata Verejanu, promotoarea valorilor naționale în cultura și în procesul educațional al tinerei generații”. Reuşita Conferinţei ştiinţifice a Renatei Verejanu i-a provocat pe unii colegi să-şi sărbătorească aniversările printr-o Conferinţă ştiinţifică. A urmat Bibliografia "Poetul metaforei în flăcări - Renata Verejanu", editată de bib.mun. B.P.Haşdeu (2013). Renata Verejanu este autorul, scenaristul, regizorul și producătorul unui şir enorm de evenimente culturale de excepție, multe devenite o tradiție, precum Lecția deschisă: EU AM DREPTUL (Palatul Naţional, la care participă 200 de copii într-un recital de poezii din cartea Eu am dreptul, în prezenţa a mii de spectatori).
În 2009-2019 editează o mulţime de cărţi de valoare, printre care: Iubesc, Plâng flăcările-n mine, Metafora nemuririi, Acest timp al iubirii, Pledoariile Renatei Verejanu, Generaţia dintre secole, În lumea Renatei Verejanu - Interviuri, În lumea Renatei Verejanu - maxime şi cugetări, Colinde moderne, Provocaţi-mă să devin genială, Opinii despre un veac mizerabil şi politicienii săi, Iubirea pe toate le vede, Zadarnic încercaţi să mă certaţi cu morţii etc., cărţi care se cereau promovate şi cu editarea cărora începea o nouă etapă în cariera literară a renumitei scriitoare.
La 1 martie 2014, Academia Europeană a Societății Civile, în parteneriat cu Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, Primăria mun.Chișinău și Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova a lansat Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu, care reuneşte an de an mari personalităţi şi tinere talente de pe diferite meridiane, oferind chiar la prima ediţie 101 premii, festivalul devenind o frumoasă tradiţie. În acest an se desfăşoară ediţia a VI, de la 1 martie până la 1 septembrie. Odată cu acest eveniment unic în spaţiul românesc, putem recunoaşte etapa de glorie şi înnobilare în cariera literară a scriitoarei. Televiziuni de prestigiu lansează filmări foarte importante pentru promovarea talentatului Om de cultură (mai ales filmul de 45 minute Aniversări. Renata Verejanu). Urmează SIMPOZION-ul "Poeta Renata Verejanu - personalitate de anvergură europeană" (2014), SIMPOZION-ul "Renata Verejanu - poetul metaforei în flăcări" la Universitatea de Stat din Tiraspol, (2015), SIMPOZION-ul "Poetul Dintre Milenii - Renata Verejanu" (2018), "Săptămâna Poeziei cu Renata Verejanu", un evantai de prelegeri şi întâlniri cu cititorii... Cartea cărţilor - numită de exegeţi "biblia liricii moderne" - antologia "Poetul Dintre Milenii" (600 pag., format A4) va lăsa o urmă vizibilă în literatura română contemporană. În 2015 începe să editeze OPERE ALESE, 12 volume în cinci ani, primele 6 volume de OPERE ALESE, fiind lansate şi înalt apreciate.
La 16 ianuarie 2017, Centrul Academic Eminescu (Chişinău) lansează primul roman al trilogiei Geniul invizibil şi Anul Renata Verejanu, an plin de nenumărate evenimente acasă, la Chişinău, dar şi în o mulţime de instituţii universitare şi licee din Moldova şi România (din Bucureşti, Bacău, Sebeş, Iaşi, Râmnicu Sărat...). În Anul Renata Verejanu se desfăşoară cu mare success ediţia a IV a Festivalului Internaţional de Poezie - Renata Verejanu (1 martie-1 septembrie), cărţile poetei constituind un stand aparte la Salonul Internaţional de Carte, Bookfest 2017, Chişinău. Cu prilejul Zilei de naştere poeta Renata Verejanu se bucură de o cavalcadă de evenimente unice, scriitoarea susţinând afirmaţia lui Ion Ciocanu, de a fi cu un pas înaintea colegilor săi: Expoziţia-Eveniment "POETUL DINTRE MILENII", desfăşurată de Biblioteca Naţională a Moldovei în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, găzduită în perioada 20-26 octombrie 2017, întâlniri şi pledoarii la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, Liceul Petru Zadnipru, Şcoala nr.12 din Chişinău, Expoziţia de Carte "Renata Verejanu - Poetul dintre milenii" la Parlamentul Moldovei, scriitoarea s-a bucurat de cea de-a doua Conferinţă ştiinţifică, desfăşurată de Institutul de Filologie în Sala de Conferinţe a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 31 octombrie 2017. Se retransmite filmul Aniversări. Renata Verejanu. Renumita poetă română din Republica Moldova este invitată la emisiuni TV de prestigiu: Cine vine la noi, Buna dimineaţa de la TV Moldova 1, la Rostul zilei de la 10TV, la O seară perfectă, de la PRO TV, la Busuioc TV... Punctul pe i îl va pune Compania TeleRadio-Moldova oferind talentatei scriitoare Premiul OMUL ANULUI (alături de academicienii Eugen Doga, Mihai Cimpoi, Gheorghe Mustea...). Şi încheie Anul Renata Verejanu cu un eveniment grandios care deschide Anul Centenarului Marii Uniri: poeta şi activistul civic Renata Verejanu fondează Uniunea Internaţională a Oamenilor de Creaţie, lansând lunar spectacole-evenimente unice: "Gala Premiilor Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie", ediţia I, deschiderea Reprezentanţei UIOC la Bucureşti, participarea cu un stand al Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret (19-22 aprilie 2018), cu cea mai fermecătoare lansare de carte, unde şi obţine Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, Spectacolul-eveniment de la Muzeul Unirii, Iaşi... Anul Centenarului Marii Uniri poeta de la Chişinău l-a înfrumuseţat cu un număr impresionant de evenimente literar-culturale. Volumul de poezii al Renatei Verejanu "Poetul Dintre Milenii" va obţine Premiul "Antologia de poezii a anului 2017" la Festivalul-Concurs Naţional de Creaţie Literară "AVANGARDA XXII", de la Bacău (septembrie 2018), după care urmează SĂPTĂMÂNA POEZIEI cu Renata Verejanu, cu sălile arhipline. Continuă evantaiul de evenimente Poezia şi Centenarul Marii Uniri, la Bucureşti, la Râmnicu Sărat...şi Crăciunul Oamenilor de Creaţie, acasă, la Chişinău... Nu caută timp de odihnă, chiar îndată după Crăciunul pe stil nou şi vechi, lansează în 2019 noi evenimente: "la sfat cu Eminescu prin Poezie, Cântec, Arte plastic", la Centrul Academic Eminescu. La Biblioteca Hristo Botev lansează cinci cărţi traduse în l.rusă, l.engleză, l.franceză, l.italiană, l.germană. Pregăteşte spre editare alte 5 cărţi traduse în l.turcă, l.ucraineană, l.bulgară, l.cazahă, l.tuvină... La Gala Premiilor Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie, ediţia a 2-a, primeşte Premiul "Scriitorul Adevărului şi Dreptăţii" cu primul roman al trilogiei Geniul invizibil, - "Asasinul ratat".
Carieră în societatea civilă
Poeta Renata Verejanu este unul dintre puţinii scriitori ieşiţi pe linia întâi, unde nu îndrăzneau să iasă "marii patrioţi" de azi, încă prin 1983-1987. În 1988, cu riscul propriei vieţi, creează „Cenaclul Grai Matern”, o structură (mai bine zis, o mişcare) totalmente nouă a Societăţii Civile cu care se va afla în vâltoarea evenimentelor pentru adevăr istoric, a renașterii naționale, în lupta pentru drepturile omului și democrație. Cenaclul Grai Matern a fost o „școală a vieții” pentru multe personalități basarabene (şi mişcarea care l-a înaintat pe criticul Mihai Cimpoi candidat în deputaţi la primele alegeri independente). Cenaclul Grai Matern este socotit primul proiect social-politic de la care au pornit primele structuri ale societății civile din Republica Moldova, în general, și în special ONG-urile reunite în Rețeaua OMCT. În 2001 Renata Verejanu, poetul şi liderul Socieţăţii Civile, obține cu OMCT statut consultativ, apoi participativ la Consiliul Europei. În anii 1988-2018 Renata Verejanu a creat ONG-uri locale, naționale și internaționale cu care a implementat peste 100 de proiecte, doar pe muncă de voluntariat. Printre acestea:
- Agenția de Presă a Tinerilor Jurnaliști AMP-Internațional, fondată odată cu proclamarea independenței R.Moldova,1991. Un an mai târziu, fondează o revistă de cultură română pentru copii, gestionată de copii, editată doar cu suportul copiilor: „Micul Prinț”, premiată la Salonul Internațional de Carte. În timp de criză, când revista apărea tot mai rar, poeta și jurnalista înregistrează la Ministerul Justiției al Republicii Moldova Ziarul „Copiii Europei”, cea dea treia structură mass-media pentru copii și tineret. În august 1997, primul număr al Ziarului a fost lansat la Năvodari, România. Au fost prezenți la lansarea noului ziar elevi și profesori din Albania, Iugoslavia, Bulgaria, Ucraina, R.Moldova, diferite județe ale României, dar şi preşedintele ţării.
- Primele proiecte ale Revistei Micul Prinț au fost: „Microfonul liber”…și independent, lansat în 1993, ce activează și în prezent și, dialogul intercultural: „Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii Micul Prinț”, prin care, în perioada 1993-prezent au fost descoperite, promovate și ocrotite peste 50 mii de tinere talente din diferite țări ale lumii.
- Prima Conferință Europeană a Junilor Jurnașiști (1995-prezent), este reuniunea copiilor jurnaliși, realizată în parteneriat cu Compania Teleradio-Moldova. Aceste proiecte au stat la temelia creerii în 1995 a Organizației Mondiale a Copiilor Talentați, primul ONG internațional cu cartierul general la Chișinău. Au urmat un șir de noi proiecte, cum ar fi:
- Eu vorbesc în limba ta, Tu vorbești în limba mea,1999-prezent,
- Federația din Moldova a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, 2000-prezent,
- Cluburile Consiliului Europei, 2001-prezent,
- Academia Europeană a Societății Civile, 2003-prezent,
- Conferința Transfrontalieră a Tinerilor, 2004-prezent,
- Marșul Voluntarilor pentru Pace, 2007,
- Marșul Voluntarilor pentru Drepturile Omului, 2008,
- Săptămâna ONU, 2010-prezent,
- Balul Micului Prinț, 2010-prezent
- Lecția deschisă ”Eu am dreptul”, desfășurată la Palatul Național împreună cu câteva sute de copii și câteva mii de spectatori, 2010-prezent.
- Uniunea Internaţională a Oamenilor de Creaţie... un proiect de excepţie, la timpul potrivit, la locul potrivit...
Activitate
- După prima facultate este invitată să muncească la Ministerul de Finanțe din RSSM (1969-1971). Pentru a face cea de-a doua facultate se transferă la Ministerul Ameliorărilor și Gospodăriei Apelor din Moldova (1971-1983). După absolvirea celei de-a doua Instituţii de învăţământ superior, dorind să treacă la muncă de creație, se angajează în calitate de cercetător științific superior la Muzeul de Literatură „D. Cantemir” al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Apoi urmează căutările unui serviciu care să-i satisfacă cerințele sufletești, astfel devine redactor literar șef la Teatrul Etno-Folcloric „Ion Creangă” din Chișinău. În timpul crizei economice Teatrul se desființează, și din acele clipe începe activitatea în Societatea Civilă.
- Fondatorul și Președintele Cenaclului „Grai Matern” (1988-prezent);
- Agenția de Presă a Tinerilor Jurnaliști “AMP-Internațional”, fondator, redactor-șef (1991-1995), președinte 1991-1995, 1995-2000, 2000-2005, 2005-2010, 2010-2015, 2015- prezent
- Autorul emisiunii TV „Micul Prinț” 1993-1995, 2002;
- Organizația Mondială a Copiilor Talentați, președinte-fondator,1995, realeasă președinte 2000,2005,2010, 2016-prezent,
- Federația din Moldova a Asociațiilor, Centrelor și Cluburile UNESCO, președinte-fondator, realeasă președinte 2005, 2010, 2015,
- Cluburile Consiliului Europei, co-fondator, 2001
- Academia Europeană a Societății Civile, 2003, președinte, realeasă președinte 2007, 2012, 2017,
- Membră a Uniunii Jurnaliștilor din Moldova,
- Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, (1990)
- Membru-fondator al Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie.., preşedinte, decembrie 2017 - prezent.
- „Până la dragoste”, poeme, ed. Literatura Artistică, 1979;
- „До любви” (Do liubvi), ed. Molodaia Gvardia, Moscova, 1982;
- Ofrandă omeniei, ed. Literatura Artistică, 1989;
- Ofranda omeniei, prima carte cu grafie latină, ed. Universul, 1993;
- „Stema destinului”, poeme, ed. Universul, 1993; 2006;
- „a Munci, a Iubi, a Trăi”, poeme, ed. Universul, 2006;
- „Vânzătorul vârstelor”, poeme, ed. Universul, 2006;
- „În lumea Renatei Verejanu”, Maxime și cugetări, ed. OMCT, 2008; 2011
- „În lumea Renatei Verejanu”, Interviuri, ed. OMCT, 2009; 2011 (În cartea de interviuri, din colecția ”În lumea Renatei Verejanu”, editată la OMCT, Chișinău, în 2009 și reeditată în 2011, scriitoarea a adunat interviurile acordate pe parcursul anilor și apărute în diferite publicații, precum și la postul național de radio.)
- „În lumea Renatei Verejanu”, Societatea Civilă, ed. OMCT, 2011;
- „Virgula amendată”, poeme, ed. OMCT, 2009, 2011;
- „Inventarierea simțurilor”, poeme, ed. OMCT, 2010;
- „Drum spre adevăr”, poeme, ed. OMCT, 2009;
- „Oameni dragi”, poeme, ed. OMCT, 2009;
- „Fără erou însemnat”, poeme, ed. OMCT, 2009;
- ”101 poeme” de Renata Verejanu, ed.Biodova, București, 2009; 2011;
- „Acest timp al iubirii”, poeme de dragoste, ed. OMCT, 2010;
- ”Eu am dreptul”, poeme pentru copii, OMCT, 2011, 2012; 2014, 2016, 2018,
- ”Cadoul florii”, nuvelă pentru copii, OMCT, 2011, 2013
- ”Soarele pătrat”, baladă pentru copii, desenele autoarei, OMCT, 2011, 2013, 2015, 2017,
- ”Dreptul de mamă”, omagiu mamei și copilului, OMCT, 2011
- ”La o margine de ieri”, poeme, OMCT, 2012
- ”На ненависть, только, себя не потрачу”, poeme traduse în l.rusă, 2012
- ”Pledoariile Renatei Verejanu”, OMCT, 2012, 2014
- ”Cenaclul Grai Matern”, OMCT, 2012, 2018,
- ”Chișinău-București, București-Chișinău”, poeme, OMCT, 2012
- ”Opinii, despre un secol mizerabil și politicienii săi”, (eseuri), OMCT, 2012
- “Generația dintre secole” (portret/profil), OMCT, 2012.
- “In the world of Renata Verejanu, Interviews”,, OMCT, 2012
- “In the world of Renata Verejanu, Savings and Thinkings”, , OMCT, 2012
- ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare” (opera poetică), 440 pagini, OMCT, 2012, 2013
- “Geniul invizibil al literaturii basarabene” (reflecții critice, opinii, cugetări despre creația poetei Renata Verejanu), alcătuitor Dan Verejanu.( Autori: M.Cimpoi, I.Barbu, T.Palladi, P.Rău, C.Partoli, O.Bufnilă, I.Proca, I.Colesnic, A.Dumbrăveanu, L.Grosu, I.Stavschi, V.Ladaniuc, G.Călin, N.Dabija etc.), OMCT. 2012, 2013
- “Provocați-mă…să devin genială”, (poeme), OMCT, 2012, 2013, 2019
- “Metafora nemuririi”(Anul 1991), poeme inedite, OMCT, 2012, 2013, 2019
- ”Ofranda omeniei” (cele cinci cărţi reținute un deceniu și editate la Chișinău în 1989, cu grafie chirilică) este editată la ed. TIPO MOLDOVA (Iași, România, 2013, 430 pagini), în Colecție OPERA OMNIA, 2013, 2014.
- Biobibliografia “Poetul metaforei în flăcări – Renata Verejanu”, (lucrare a Bibliotecii Metropolitane B.P.Hașdeu, Departamentul “Memoria Chișinăului”, Chișinău), 2013, ed.Foxtrot, 2017, ed.OMCT.
- Antologie (poezie și eseu)/antologia primei ediții a Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu, OMCT, 2014.
- Plâng flăcările-n mine, poeme noi, 2015,
- IUBESC..., poeme noi, 2015
- OPERE ALESE, volumul I, pşoezii, 2015
- OPERE ALESE, volumul II, poezii, 2015
- OPERE ALESE, volumul III, opinii, interviuri, 2016
- OPERE ALESE, volumul IV, maxime şi cugetări, 2017
- OPERE ALESE, volumul V, 2016
- OPERE ALESE, volumul VI, proză, 2018
- OPERE ALESE, volumul VII, proză ţi poezii pentru copii, 2019
- OPERE ALESE, volumul VIII, eseuri, 2018-2019
- Iubirea pe toate le vede, 2016,
- Geniul invizibil al liricii moderne. Anul Renata Verejanu. - aprecieri, 440 pagini,
- Poetul Dintre Milenii, antologie proprie, 600 pag, format A4, 2016.
- Poetul Dintre Milenii, antologie proprie, 600 pag, format A4, 2017, ediţia a II,
- Trilogia "Geniul invizibil", primul roman, 2017, ediţia a 2-a 2018,
- Invisible genius of the modern lyric : Renata Verejanu's poetry read after years / Acad. Europeană a Soc. Civile ; consultant: Daniel Ioniţă ; transl. by Daniel Verejanu. – Chişinău : OMCT, 2017
- Evenimentele care m-au marcat, - povestiri, eseu, publicistică, 2018
- Zadarnic încercaţi... - poezii noi, 2018,
- Mi-i sufletul aşa senin, - nuvele filosofce, - 2018
- Premiul III la Concursul republican de publicistică (1978),
- Premiul revistei unionale pentru tineret „SMENA”, Moscova, 1980,
- Laureată a Premiului Literar Internațional „M.Gorki”, 1983,
- Diploma Societății Române de Radiodifuziune, 2000,
- Honorable Diploma, oferita de National Coordinator of ONG/UNICEF Network for Children in Georgia, 2000,
- Premiul „Omul Anului”, 2001,
- Honorable Diploma oferită de International Youth Network for Peace and Cooperation JUVENCO, Georgia, 2003,
- Premiul „Ambasador al Culturii Păcii” oferit de Cluburile Consiliului Europei, 2007,
- Premiul Salonului Internațional de Carte de la BNM, pentru Revista Micul Prinț si colectia „Ofranda omeniei”, 2007,
- Premiul Salonului Internaţional de Carte pentru cartea „În lumea Renatei Verejanu”, Maxime și Cugetări, 2009,
- Diploma Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului, 2009,
- Diploma Federației Mondiale a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, 2010,
- Diploma Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, 2010, Diploma “Săptămâna ONU”, 2010,
- Diploma de Excelență cu prilejul Aniversării de 20 de ani ai Revistei “Micul Prinț”, 2012,
- Premiul Salonului Internațional de Carte de la BNM, pentru cartea ”Acest timp al iubirii”, 2010,
- Premiu pentru cartea ”În lumea Renatei Verejanu, Interviuri”, 2011,
- Premiu pentru volumul antologic de poeme “Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, 2012,
- Laureata “Literaturii și Arta” pentru anul 2012, 2013, secțiunea Poezie,
- Pentru implementarea proiectului “Lecția Deschisă – EU AM DREPTUL” primește Premiul “Omul Anului” 2012 și Diploma comemorativă ”Cenaclul Grai Matern – UN SFERT DE VEAC” (22.12.2013,Teatrul Național Mihai Eminescu”).
- Volumele de poeme ”Metafora nemuririi” și ”Provocați-mă… să devin genială” au primit Premiul Salonului Internațional de Carte, organizat în 2013 de BNRM, Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului din R.Moldova.
- La 1 martie 2014, Academia Europeană a Societății Civile, în parteneriat cu Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldova, Primăria Chișinău și Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova a lansat Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu.
- Medalia comemorativă “Alexie Mateevici”, mai 2014
- Diploma Honoris Causa, oferită de Liga Culturală Română și Congresul Mondial al Eminescologilor, pentru proovarea operei lui Eminescu și editarea volumului antologic “Eminescu ni l-a dat pe Mihai Cimpoi”. Ediția a III a Congresului Mondial al Eminescologilor, 4.09.2014
- Premiul "OMUL ANULUI", oferit de Compania Teleradio-Moldova, 2017,
- Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie, 28.02.2018
- Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, pentru volumul ”Poetul dintre milenii”, 2018
- Premiul „Centenarul Marii Uniri”, oferit de UIOC, la Muzeul Unirii, Iaşi, 2018,
-
Titlul onorific „Academician al Societăţii Civile”, oferit de Academia Europeană ESC, cu prilejul Aniversării de 15 ani de activitate, 2018,
- Premiul "Antologia de poezii a Anului 2017" la Festivalul-Concurs Naţional de Creaţie Literară "Avangarda XX", Bacău, România, 23-25.09.2018.
- Premiul "Scriitorul Adevărului şi Dreptăţii" pentru primul roman al trilogiei Geniul invizibil, - "Asasinul ratat", 3.03.2019.
- „Pentru merite în propagarea valorilor spirituale și morale, contribuție la promovarea tinerelor talente și activitate organizatorică prodigioasă”, Renatei Verejanu i s-a conferit în anul 2010, prin decret prezidențíal distincţia de stat „Om emerit al Republicii Moldova.”
- Prezentă în Calendarul Național din 2009 și 2014, 2017
- Prezentă în volumul “Mihai Cimpoi, eminescolog și filosof al culturii” (monografie colectivă), Academica, 2014
- Co-autoarea Antologia ”Cetate de cuvinte” (scriitori soroceni), Chișinău, 2011, p. 643 – 647.
- Prezentă în “Dicționarul General al Literaturii Române”:[Eugen Simion], edit.de Academia Romana, 7 volume.
- Prezentă în antologia “Chișinăul în literatură”, mun.B.P.Hașdeu, Ch.2011,
- Prezentă în antologia ”O retrospectivă a edițiilor Salonului Internațional de Carte”, editată cu ocazia Aniversării a 180 de ani ai Bibliotecii Naționale a R.Moldova, 2012
- Prezentă în “Тверской бульвар, 25″ cu poemul “Отражение: стихи-монологи”, Moscova, Сов.писатель,1992.
- Prezentă în “Антологиjа на молдавската литература за деца на македонски и арамански jазик”, trad. Ванга Михаjлова-Штерjова,Scopia,2012
- Prezentă în Dicționarul Enciclopedic ”Mihai Eminescu” de acad.M.Cimpoi, Chișinău, 2012, 2013, p. 366.
- Prezentă în volumul ”Eminescu ni l-a dat pe Mihai Cimpoi”, editat cu prilejul Congresului Mondial al Eminescologilor, 2013,
- Prezentă în antologia ”Limba Noastră Română”, 2013, 2015, 2018,
- Prezentă în “Antologie de poezie română contemporană”, peste 1700 pagini, în română, franceză, germană, engleză, ed.TipoMoldova, 2014
- Co-autoarea volumului "Relief stelar", Canada, bilingv, antologare Maria Tonu, 2016
- Co-autoarea volumului "Metafora României", 2017,
- Prezentă în Testament, cea mai valoroasă antologie de poezie română tradusă în engleză, SUA, 2016
- Basarabia Sufletului Meu, în engleză, 2018
- Prezentă în Enciclopedia ”Femei din Moldova”, 2000