joi, 30 ianuarie 2025

Caravana Culturii Păcii la 30 ani ai OMCT

 Aniversarea de 30 ani


Organizația Mondială a Copiilor Talentați (OMCT), prima structură a Societății Civile cu statut participativ la Consiliul Europei (2001-2017) și cartierul general la Chișinău, creată de poeta Renața Verejanu și publicistul Daniel Verejanu, fiul poetei,  să realizeze și să promoveze inițiative cu caracter civic, cultural, educativ,   să desfășoare activități științifice și de instruire;  să difuzeze liber informații prin orice forme neinterzise de lege; să reprezinte și să apere interesele legitime ale membrilor săi și, în condițiile legii, ale altor persoane în fața autorităților publice în vederea realizării scopurilor statutare - iată că își sărbătorește  Aniversarea de 30 ani de activitate...

Organizația Mpndială a Copiilor Talentați a fost creată în anul când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei (1995). Consiliul Europei a prins în cadrul politicilor sale R.Moldova precum o mamă adoptivă cuprinde un copil orfan. De ce anume Consiliul Europei? Anume Consiliul Europei este forul, instituţia de promovare a valorilor democratice.

Înfiinţarea Consiliului Europei marchează prima tentativă reuşită privind realizarea unei Europe « europene », fondată de europeni şi pentru europeni. Este rezultatul unei manifestări spontane a numeroaselor mişcări europene apărute în perioada imediat următoare încheierii războiului, ca o expresie a voinţei europenilor de a se dedica edificării unei Europe a păcii, înţelegerii şi cooperării. Organizaţia a fost astfel angajată să contribuie la formarea în Europa a unui vast spaţiu de securitate democratică, favorizând transformările democratice, respectarea drepturilor omului, inclusiv pe cele ale minorităţilor.

Obiectivul principal al Consiliului Europei este realizarea unei unităţi mai strânse între State membre (în prezent deja 47 de ţări) pentru protecţia libertăţilor individuale, libertăţii politice şi a statului de drept, principii care constituie fundamentul tuturor democraţiilor autentice şi care se referă la diferite domenii ale vieţii tuturor europenilor. Toate statele membre ale Organizaţiei au obligaţia de a fonda acţiunea guvernamentală pe aceste principii.

De la crearea sa în 1949, Consiliul Europei a fost întotdeauna o forţă a păcii şi a cooperării ancorată în patrimoniul nostru comun, în drepturile omului şi democraţie.

Odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989, şi cu extinderea valorilor democratice în întreaga Europă, Consiliul Europei a obţinut o nouă dimensiune politică. În această perioadă toate structurile Consiliului Europei au avut de muncit enorm. Trebuiau cooptate şi aduse pe făgaşul corect al democraţiei peste 20 de state din fostul lagăr socialist şi din fosta uniune sovietică.

După 1989, mandatul Consiliului Europei a fost acela de a se comporta ca o ancoră politică şi un watchdog al drepturilor omului pentru democraţiile post-comuniste din Europa, de a asista ţările din Europa Centrală şi de Est în consolidarea reformelor politice, constituţionale şi economice, precum şi oferirea de know-how în domenii ca drepturile omului, democraţiile locale, educaţia, cultura şi mediul.

În prezent Consiliul Europei cuprinde angajamentul comun al celor peste 850 milioane de europeni în serviciul drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept. Consiliul Europei tratează toate chestiunile majore cu care se confruntă societatea europeană, în afară de problema apărării. Programul acestui for cuprinde, printre altele, următoarele domenii de activitate: drepturile omului, media, cooperarea juridică, coeziunea socială, sănătatea, educaţia, cultura, patrimoniul, sportul, tineretul, democraţia locală şi cooperarea transfrontalieră, protecţia mediului şi amenajarea teritorială. Pentru consolidarea stabilităţii pe continentul european, în special după dispariţia regimurilor comuniste, summit-urile şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor membre au dat un nou elan organismelor Consiliului Europei.

Secretarul General a expus priorităţile definite de Consiliul Europei pentru a construi o Europă nouă şi unită, fondată pe democraţie, drepturile omului, proeminenţa dreptului. Aceste priorităţi sunt:

  • definirea de comun cu Statele membre a rolului şi responsabilităţilor Consiliului şi fixarea unui mandat clar;
  • consolidarea normelor democratice şi vegherea asupra respectării lor de către State;
  • tratarea securităţii şi a criminalităţii în Statele membre, în special, a corupţiei, spălării capitalurilor, criminalităţii în spaţiul cibernetic, traficului de fiinţe umane, traficului de droguri;
  • punerea în acţiune a programelor speciale privind drepturile omului, democraţia, refugiaţii, coeziunea socială, cultura şi problemele mediului ambiant;
  • definitivarea noilor iniţiative pentru a lupta împotriva terorismului internaţional;
  • lupta împotriva torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante;
  • combaterea rasismului, antisemitismului şi a islamofobiei;

Evenimentele survenite în ţările Europei centrale şi de Est la începutul anilor 90 (dispariţia lagăruşui socialist şi a Pactului de la Varşovia, ruinarea imperiului sovietic) au dat un nou imbold şi au impus o nouă strategie tuturor structurilor Consiliului Europei.


Niciun comentariu: